За Белоградчик

Белоградчик е малко градче с много природа, чист въздух и положителни вибрации. Разстоянието от гр. Белоградчик до гр. София е 180 км, а до областния център - гр. Видин – 55 км. Освен с личен автомобил, до града може да се стигне с автобус, който тръгва всеки ден от Централна автогара в София в 16 часа, маршрутът му минава през Враца и Монтана и пристига за около 4 часа. Горе долу за същото време може да се придвижи човек и с влак, който спира на ж.п. гарата в село Орешец, намираща се на 11 км. от Белоградчик. На тези, които вече са на път да ни посетят, искаме да обърнем внимание, че освен камерите, удобните дрехи и доброто настроение, е необходимо пътьом да си вземете някои неща от първа необходимост. Подобно на повечето малки български градчета и тук няма денонощен магазин и аптека..

Белоградчик е едно от местата, които остават в сърцето завинаги след като веднъж човек го е посетил и почувствал. Уникалният скален феномен Белоградчишки скали се разполага от запад на изток, започвайки от връх Ведерник, обикаля около град Белоградчик, село Боровица и достига до село Белотинци. Най-величествените скали са в непосредствена близост до града - Мадоната, Монасите, Конникът, Ученичката, Дервишът, Мечката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Замъкът, Овчарчето, Гъбите, Лъвът и много други. 

Един от най-забележителните исторически паметници е Белоградчишката крепост. Тя е разположена  на 610 м. надморска височина и се състои от три двора с обща площ 10 210 кв.м. и едно отделно укрепление. От най-високата част на крепостта, известна като Първа плоча, се разкрива неповторима панорама.

Природата около града е тази, която привлича любопитните погледи на посетителите, но градчето само по себе си също е много интересно. То е с богата локална история и култура (още за Белоградчик), а мнозина знаменити българи са с корен от града и региона. За всички, които са любопитни да научат повече за този уникален град, е създадената група в интернет. Бихте могли да посетите историческия музей и да научите много за занаятчийството в района, за Белоградчишкото въстание и неговите знакови фигури. Можете да посетите художествената градска галерия, където се съхраняват уникални платна от местни художници и Владимир Димитров – Майстора. Тези, които обичат да отправят взор към звездите биха могли да посетят астрономическата обсерватория. А Джамията Хаджи Хюсеин привлича погледите с уникалната дърворезба на тавана. Можете да се разходите в градската алея на здравето, която ще ви отведе до малкия парк, а там се намира Природонаучния музей, съхраняващ повече от 520 експоната от местната флора и фауна.
В Белоградчик няма случайни маршрути, където и да се разходите, ще видите нещо невиждано и ще чуете нещо нечувано.

Белоградчик - поглед от високо  Белоградчик - поглед от високо

Карта

 

Контакти

Адрес: гр. Белоградчик

ул. Пейо Яворов 12;

Тел: 0889 630 716 Папи;

Тел: 0888 896 947 Люси;
                        E-mail: djaia_house@abv.bg

BG | EN